Drágább juttatások: hogyan éri meg?

Beküldve: 2012-02-12    Forrás: Haszon magazin

Az alapjaiban megváltozó cafeteria-rendszer nagy kihívást jelent a cégek és a dolgozóik számra: hogyan döntsenek az idei béren kívüli juttatásokról? Bármit választanak, az adózás mértéke idén már nem lesz annyira kedvezményes, és az egyéves korlátra is figyelni kell.

A béren kívüli juttatások újdonsága idén az Erzsébet-utalvány. Ez lehet papír vagy (hamarosan) elektronikus kártya, amellyel fogyasztásra kész (hideg) étel vásárolható. Legfeljebb havi 5000 forint költhető el így. Az Erzsébet-utalványt idén meleg ételre is el lehet költeni, hogy zökkenőmentes legyen az átállás az új cafeteria-rendszerre. Ha tehát a vállalkozásnak van saját konyhája, az ilyen formában juttatott jövedelemből 12500 is adható.

Egyelőre papírra nyomják az Erzsébet-utalványt, de már idén megjelenik plasztikkártya formájában is. A kettő párhuzamosan és választhatóan áll majd a felhasználók rendelkezésére, azaz mindvégig vegyes rendszer lesz.

Az Erzsébet-utalványt a Magyar Nemzeti Üdülési Szolgálat forgalmazza. Az első ilyen cafeteria-elemet a januári fizetéskor, február elején kaphatják meg azok a munkavállalók, akik ilyet igényeltek – eddig mintegy 700 ezren. A megrendelések száma folyamatosan nő. Az utalványokat ilyen címletekben gyártják: 300, 400, 500, 600 és 1000 forint.

Itt a SZÉP-kártya

El kell búcsúzni az üdülési csekktől is. A helyette életbe lépő Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) három alszámláját szálláshely-szolgáltatásra, vendéglátásra és rekreációra lehet fordítani. De az utóbbi kettőt szálláshely-szolgáltatásra is igénybe lehet venni.

Meleg étkezésre évi 150 ezer forint, rekreációs szolgáltatásra 75 ezer forint, szálláshely-szolgáltatásra pedig 225 ezer forint áll majd rendelkezésre a SZÉP-kártya keretében. Év elején kell nyilatkozni a dolgozónak, hogy mekkora összeget szeretne az egyes alszámlákra, amin később nem lehet változtatni. Ezért került bele az utolsó pillanatban a rendeletbe az a kitétel, hogy a szálláshely-szolgáltatás bármely egyenleg terhére igénybe vehető.

December 31-én a SZÉP-kártya elfogadó helyek száma meghaladta az ötezret, a tervek szerint az év közepére a 20 ezret is túllépi.

Akik tavaly még üdülési csekket kaptak, nem kell aggódniuk. A 2012. január 1-je utáni érvényességi dátummal rendelkező csekkek lejárati dátumát meghosszabbították december végéig.

Legfeljebb évi félmillió

Aki a SZÉP-kártyától – vagy az újdonságnak számító Erzsébet-utalványtól – ódzkodik, annak is marad még bőven választási lehetősége. Ugyanis hozzájuk hasonlóan adózik többek között a bérlet, az iskolakezdési támogatás és az önkéntes pénztári befizetés is. A sportutalványt pedig nem terheli adó. Idén megnövekedett teher mellett ugyan, de továbbra is megéri a béren kívüli cafeteria-rendszerében kedvezményes juttatásokat adni a dolgozóknak.

A cégek meghatározott elemekre bizonyos összeghatárig közel 31%-os adóteher mellett nyújthatnak plusz jövedelmet a munkavállalóknak. A költségeket az dobja meg, hogy idén 10% egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a juttatás adóalapja, vagyis a szuperbruttósított (a jövedelem 1,19-szerese) után, a korábban is fizetendő 16% személyi jövedelemadón felül.

Másik fontos változás, hogy az új szabályok szerint évente legfeljebb 500 ezer forintot kaphatnak béren kívüli juttatásként a munkavállalók. A kedvezményes juttatások felső határát a ledolgozott munkanapok arányában állapíthatják meg. A félmillión felüli összegre – és a cafeteria-körbe nem tartozó meghatározott elemekre – a 16%-os SZJA-n felül még 27%-os egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a foglalkoztatóknak. Így összesen 51%-os az adóteher. Az egyik körbe sem tartozó kifizetések pedig 96, vagy akár 110%-os további költséggel járhatnak – a munkavállaló éves összjövedelmének függvényében.

Az Erzsébet-utalvány bevezetése miatt kikerülnek a kedvezményesen adózó juttatások közül a korábbi étkezési utalványok. Tehát 51% lesz az adótartalom rajtuk és az internet-utalványokon is. Velük egy körbe tartozik majd a több munkavállalónak azonos feltételekkel – ingyen vagy kedvezményesen – átadott termék, illetve szolgáltatás, mint adóköteles bevétel, valamint a reprezentáció és üzleti ajándék is.

Ami kedvezményes marad

A félmillió forintos korlátot tartva havi 41 600 forint juttatás adható a dolgozónak kedvező adózással. A kedvezményes rendszerben, vagyis 31%-os adóteher mellett viszont továbbra is adható:

  • helyi utazási bérlet,
  • munkahelyi étkeztetés,
  • iskolakezdési támogatás,
  • iskolarendszerű képzés,
  • önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári hozzájárulás,
  • foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe történő hozzájárulás,
  • üdülőhasználat, ha munkáltatói tulajdonú vagy vagyonkezelésű az üdülő.

Korlátokkal és anélkül

Az egyes elemeknél meghatároztak havi illetve éves korlátokat. Így például az üzemi konyhák által biztosított melegétkeztetést 12,5 ezer forintig adhatják a 31%-os adózás mellett, afelett 51%-os a teher. Az iskolakezdési támogatás évente 27 900 forintig adható olcsóbban, míg az iskolarendszerű képzés 232 500 forintig. A helyi utazási bérlet esetében annak ára a korlát.

A félmilliós éves keretet leszámítva nincs felső korlát a – dolgozók körében népszerű – önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésekre. Utóbbinál a juttatás gyógyszerre vagy egészségügyi ellátásra (fogász, szemész), vagy például táppénz miatt kieső jövedelem pótlására fordítható. A rekreációs szolgáltatásokért (fürdő, gyógymasszázs) nem lehet majd az egészségpénztári kártyával fizetni, csak a SZÉP-kártyával.

„Mivel általánosságban a béren kívüli juttatási rendszert a munkaszerződés nem szabályozza, az Erzsébet-utalvány bevezetéséhez jellemzően nem szükséges a munkaszerződések módosítása” – tájékoztat Torsten Braner, az e|n|w|c Natlacen Walderdorff Cancola ügyvédi iroda jogásza.

Ha a társaság üzleti éve július 1. napjával kezdődik, és a következő év június 30. napján végződik, akkor számára az új béren kívüli juttatásokra vonatkozó SZJA-szabályok 2012. július 1. napjától alkalmazandók.

Bővebben>>>

<<< Meghosszabbította az áramkikapcsolási moratóriumot a Démász

Havi tízezres BKV-adó: ilyen sehol sincs, de nincs is értelme >>>

Címkék: cafeteria, Erzsébet-utalvány, SZÉP-kártya,