Banki átutalás 4 órán belül

Beküldve: 2012-06-27   

2012. július 1-től a magyar bankok képesek lesznek az elektronikusan indított utalásokat még aznap eljuttatni a címzettekhez. Az utalási határidő maximum 4 óra lehet. A bankok a napi utalást akkor tudják teljesíteni, ha az általuk meghatározott legkésőbbi időpontig aznapi teljesítésre elektronikusan kezdeményezzük az utalást. Ezt az időpontot a bankok egyedileg határozzák meg, de általánosságban ez 16 óra.

A napon belüli utalásnál a munkáltató pár órán belül a havi béréhez juttathatja a dolgozót. Ez főleg a pénteken indított utalások esetében lehet előnyös, hiszen a munkavállalók még aznap megkapják fizetésüket, és hétvégén már tudnak belőle vásárolni, míg eddig ez egy hosszú hétvége esetén akár 5 napig is eltarthatott. Munkáltatóként sem volt mindegy, hogy ez alatt az idő alatt a bank vagy a munkavállaló használta a pénzt.

Az egynapos utalás csak a banki munkanapokra vonatkozik, azaz ha a napi határidő után kezdeményezzük az utalást, akkor már csak a következő banki munkanapon fog az teljesülni. Érdemes tehát erre odafigyelni, mert pár óra miatt több napi kamatbevételtől is elbukhatunk!

Mit foglal magába az elektronikus utalás?
Az interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül indításokat foglalja magába az elektronikus utalás, míg a faxon indítottakat nem. Erre továbbra is megmarad az egynapos utalási határidő.

Lehet-e 4 óránál több az utalás határideje?
Igen, hiszen a 4 órás határidőt csak a belföldi fizetési rendszerhez közvetlenül kapcsolódó pénzintézetek tudják tartani, míg a közvetve kapcsolódó pénzforgalmi szolgáltatók (pl. takarékszövetkezetek és szakosított hitelintézetek) esetében ez a határidő 2 órával meghosszabbodik.

Azonban a bankok az elszámolásokat 2 óránként fogják indítani, ami eredményeként akár a 4 órás határidő a felére is csökkenhet.

A napon belüli utalás díját a bankok egyedileg fogják megállapítani, azonban a bankok többsége nem tervez díjemelést a korábban működtetett rendszerhez képest.

A napon belüli utalás nem új ötlet, a Magyar Nemzeti Bank már 2005-ben elkezdte felmérni, hogy van-e rá igény.

 

<<< Orbán: így változnak jövőre az adók

Két gyerekhez havi 243 ezer forint kell >>>

Címkék: bank, pénz, utalás,