Orbán: béremeléssel és rezsicsökkentéssel indul 2013

Beküldve: 2012-12-19    Forrás: Híradó.hu

A miniszterelnök szerint joggal állítható, hogy 2013 egy jól kezdődő év lesz, hiszen január 1-jével a bérek nőnek, a rezsiköltségek viszont csökkennek.

Orbán Viktor ezt szerdán mondta a Parlamentben, a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről szóló megállapodás aláírási ünnepségén, jelezve, hogy a minimálbér-emelésre "különösen érzékeny" ágazatok esetében a kormány költségvetési támogatást biztosít az első félévben jelentkező bérköltség- és járuléknövekedés ellentételezésére.

Hozzátette, a kabinet összekapcsolja a minimálbér-emelésről szóló megállapodást a rezsiköltség-csökkentéssel, amit így együtt egyedülálló európai teljesítménynek tart. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az embereket "fel fogja vetni a pénz", de az kijelenthető: Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy megvédje az embereket az európai válság elszegényítő hatásától - mondta a miniszterelnök.

A minimálbér emeléséről szóló megállapodás mögött az a közmegegyezés húzódik - folytatta -, amely szerint Magyarország jövője csak munkára építhető. Emellett termelési központtá is kell válnia az országnak, amihez rugalmas, szorgalmas, képzett és tanulékony magyar munkaerőre van szükség - fűzte hozzá.

A minimálbér-megállapítás jogának kérdésére kitérve emlékeztetett, a kabinet ígéretet tett arra, hogy nem akarja elvenni a bérmeghatározás jogát az érdekképviseletektől, de szükség volt egy végső biztosítékra - a kormányzati minimálbér-megállapítás jogára - arra az esetre, ha nem jönne létre megegyezés a felek között.

Orbán Viktor felidézte a közelmúltban lefolytatott gazdasági konzultációt, amelynek keretében - mint ismertette - a válaszadók 83 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, helyesnek tartja-e a folyamatos minimálbér-emelés politikáját.

Megerősítette egyúttal azt az álláspontját, amely szerint külföldön felvett hitelekből nem lehet bért növelni.

A kormányfő beszéde végén szólt arról is: szerinte "jó reményeink vannak arra nézve", hogy a jövő évi büdzsében rögzített gazdaságpolitikával ismét lesz Magyarországon gazdasági növekedés, sőt "egy tartós gazdasági növekedési szakasz első évét láthatjuk majd 2013-ban".

A minimálbér jövőre az idei 93 ezer forintról 98 ezerre nő - ez csaknem 5,4 százalékos növekedés -, a szakmunkás minimálbér pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal.

Elégedett munkaadók és munkavállalók

A munkaadói és a munkavállalói képviseletek is elégedettek a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról (szakmunkás minimálbér) szóló megállapodással, amelyet a szociális partnerek a kormánnyal kötöttek.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerdán a Parlamentben rendezett ünnepélyes aláírás előtt kiemelte: az egyeztetés rendkívül konstruktív, szakmai volt, és nagy értéke, hogy mindhárom oldal tárgyalóasztalhoz ült, továbbá annak ellenére létrejött a megállapodás, hogy a kormány rendeletben is megállapíthatná a minimálbért és a garantált bérminimumot.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta: a minimálbér és a garantált bérminimum kérdésében nagy "adósságuk" volt a vállalkozóknak a munkavállalók felé, hiszen 2007 óta nem nőtt a minimálbér reálértéke. A megállapodást biztató kezdetnek és eredményesnek nevezte.

A minimálbér jövőre az idei 93 000 forintról 98 000 forintra nő, ez csaknem 5,4 százalékos növekedés; a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal.

Bővebben>>>

<<< Itt az 1 millió forintos karácsonyi ajándék családok ezreinek

Több adót fizetünk jövőre, mint a kormányváltáskor >>>

Címkék: minimálbér, reálérték, rezsiköltség,