Változások augusztus 1-jétől: ezekre kell figyelni

Beküldve: 2013-08-01    Forrás: Híradó.hu

Augusztus elsejétől változnak a távolléti díj számítási szabályai, így csütörtöktől a fizetés szempontjából mindegy lesz, hogy a dolgozó melyik hónapban vesz ki szabadságot. Emelkedik továbbá a tranzakciós illeték mértéke is és a céges előfizetéseknél a telefonadó.

Júniusban döntött a kormány azokról a lépésekről, amelyek – ahogy Giró-Szász András kormányszóvivő mondta – ahhoz kellenek, hogy hosszú távon is 3 százalék alatt maradjon a költségvetési hiány, így Magyarország később se kerülhessen vissza az uniós túlzottdeficit-eljárás alá.

„Ezt az eredményt nem szabad elvesztenünk (…), meg kell tartanunk, meg kell védenünk” – fogalmazott a kormányszóvivő.

Az intézkedések között szerepel a többi között, hogy augusztus elsejétől a banki átutalások tranzakciós illetéke 2-ről 3 ezrelékre emelkedik. Készpénzfelvétel esetén a tranzakciós illeték 6 ezrelék lesz, és megszűnik a 6000 forintos felső korlát, a lekötött betétek, megtakarítások kamata után pedig 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

A korábban lekötött betéteknél az új terhet csak az augusztustól járó kamat után kell fizetni. A Híradónak nyilatkozó elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy aki állampapírt vásárol, arra nem vonatkozik az új adó, és vannak még más kivételek is.

„Ha állampapírokba fektetünk be, akkor nem kell EHO-t fizetni, de hosszútávra Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) is tarthatjuk a megtakarításainkat. Ez esetben három év után nemcsak a kamatadó lesz kisebb, hanem az EHO-t sem kell befizetni” – magyarázta a szerdai Híradóban Micskei Lajos, a Pénzcentrum elemzője.

Csütörtöktől emelkedik a céges előfizetéseknél a telefonadó. Hívásonként és SMS-enként kettő helyett három forintot kell majd fizetni.

Szintén módosul a távolléti díj számítása is. Így a jövőben a szabadságon lévő dolgozó bére nem függ majd attól, hány napos éppen az a hónap, amikor fizetett pihenését tölti. A szakszervezetek üdvözlik a változást.

„Úgy gondolom, ez egy számunkra is szimpatikus megoldás. Bár még mindig eltér a korábbitól, de ez már azt jelenti, hogy a munkavállaló nem jár rosszul, teljesen mindegy, hogy melyik hónapban megy el szabadságra – állapította meg Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) alelnöke.

Csütörtöktől megvonja a kormány több mint 140 egykori III/III-as tiszt, az 1956-os forradalom utáni megtorlásban szerepet játszó bíró és ügyész, valamint a kommunista-szocialista rendszer pártvezetőjétől a havi 8-16 ezer forintos nyugdíj-kiegészítését. A lépés minden bizonnyal Biszku Bélát is érinti: az egykori belügyminiszter 1957 és 1961 között a megtorlások egyik irányítója volt.

Bővebben>>>

<<< 270 ezer család jut több pénzhez a családi adókedvezmény kibővítésével

Több pénzt keresünk, mint tavaly >>>

Címkék: távolléti díj, tranzakciós illeték, egészségügyi hozzájárulás, telefonadó, nyugdíj-kiegészítés,