A kiskeresetű családokon segít az új adótörvény

Beküldve: 2013-10-18    Forrás: Híradó.hu

Kibővül a családtámogatás rendszere: a gyermekek után járó adókedvezményeket az alacsony keresetű családok is igénybe tudják venni.

Az őszi adóváltozások célja, hogy a kiskeresetűek adója jelentősen csökkenjen, legyenek kisebbek a vállalkozások adminisztrációs terhei és segítse a vállalkozói környezetet - erről beszélt a kormányszóvivő azzal kapcsolatban, hogy a kormány ma benyújtja a parlamentnek a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényt. Giró-Szász András azt mondta: jövőre kibővítik a családtámogatás rendszerét. Eddig hozzávetőleg 600 ezer család részesült adókedvezményben. A változtatások révén újabb 260 ezer családra terjeszti ki a kedvezményt.

Akik jelenleg a gyermekek után járó adókedvezményt nem tudják teljes egészében igénybe venni, azok számára lehetővé válik ezen túl, hogy a személyi jövedelemadón túl az egyéni járulékok terhére is igénybe vehessék azt. Tehát levonhatják a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból illetve a 10 százalékos nyugdíjjárulékból.

Giró-Szász András kormányszóvivő hangsúlyozta: az egyéni járulékokra kiterjesztett kedvezménnyel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik, az intézkedés mintegy 260 ezer családot érint. A kabinet legfontosabb adópolitikai céljáról, a kiskeresetűek adócsökkentéséről szólva kiemelte, hogy a családtámogatáson keresztül megfelelő alapot kívánnak biztosítani a családtervezéshez és a gyermekvállaláshoz, a családi adókedvezményt a gyermekeket nevelő családok teljes körére kiterjesztik.

A megtakarítás számokban

A két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkező családok havonta 5600 forintos nettó jövedelemnövekedéssel számolhatnak, míg bruttó 110 ezer forintos családi jövedelem esetén 2400 forintnyi többlettel. Három gyermek esetében, bruttó 100 ezer forintos kereset esetén havi nettó 17 ezer forinttal több marad a családi kasszában, 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forint. Két magyar átlagjövedelem esetén, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett 35 ezer forintot jelent a megtakarítás - fűzte hozzá.

A kiskeresetűek adótörvényének tervezete szerint az egyetlen minimálbérből két gyermeket nevelő családoknál négyezer, ahol pedig három gyermeket tartanak el, ott 16 ezer forinttal marad több a jövő év elején - erről a Fidesz frakcióvezetője beszélt a Ma Reggel című műsorban.

Rogán Antal hozzátette: a kettő vagy annál több gyermeket nevelő kiskeresetű családok bruttó jövedelme jövőre nettó jövedelemmé fog válni, vagyis gyakorlatilag nem kell majd adót fizetniük. A frakcióvezető példaként említette, hogy egy három gyermeket nevelő, legalább hat év gyakorlattal rendelkező pedagógus zsebében 25 ezer forinttal marad több a jövő évtől.

2014-től ezek a családok nem csak az adóból, hanem az általuk fizetett egészségügyi és nyugdíj-járulékból is levonhatják a gyerekek után járó kedvezményeket. Ugye ma mindenki fizet 16 százalék jövedelemadót, és 10 százalék nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot. Magyarul a kiskeresetű családoknál gyakorlatilag a bruttó fizetés az nettó fizetéssé válik – mondta a frakcióvezető.

Bővebben>>>

<<< Kötelező gépjármű biztosítások 2014 évre (x)

Közel 5 százalék a nettó béremelkedés >>>

Címkék: