2014-ben mennyit fog keresni? Frissített bérkalkulátorunkkal megtudhatja!

Beküldve: 2013-11-15   

2014-től már nem csak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékokból is levonható lesz a családi adókedvezmény.

A családi adókedvezmény rendszere jövő évtől kibővül, mely eredményeként az egyéni egészségbiztosítási járulékból, valamint a nyugdíjjárulékból is levonható lesz az szja-nál fel nem használt kedvezmény. Mindez megosztható lesz a házastársak és élettársak között, valamint abban az esetben is, ha a gyermeket a szülők a válás után felváltva gondozzák.

Elsősorban a családi adókedvezmény a személyi jövedelemadót csökkenti, azonban a fennmaradó rész érvényesíthető lesz a járulékokkal szemben is.

Az adókedvezmény összege változatlan, azaz egy és két gyermek esetében eltartottanként 10-10 ezer forinttal csökkenti a fizetendő adót és járulékokat, míg három gyermektől eltartottanként már 33 ezer forinttal csökkenhet a fizetendő közteher. A változás hatására az egy és két gyermeket nevelő alacsony jövedelemmel rendelkező szülők nettó bére egyáltalán nem, vagy csupán kis mértékben fog emelkedni, hiszen a kedvezmény összege az ő esetükben akár kevesebb is lehet, mint a fizetendő szja. Azonban a módosítások igazi nyertesei a nagycsaládos, közepes jövedelemmel rendelkező szülők: például egy 3 gyermekes, 300 ezer forintos bruttó bérrel rendelkező munkavállaló nettó jövedelme akár 51 ezer forinttal is emelkedhet.

Ha Ön is ki szeretné számítani, hogy jövőre mekkora jövedelemre számíthat, akkor a 2014-es bérkalkulátorunk segítségével könnyedén megteheti azt!

<<< Változások 2014. január 1-jétől

Kötelező gépjármű biztosítások 2014 évre (x) >>>

Címkék: 2014, bérkalkulátor, családi adókedvezmény,