Változások 2014. január 1-jétől

Beküldve: 2014-01-01   

Összegyűjtöttünk néhány újdonságot, melyek 2014. január elsejétől életünk részévé válnak.

A gyed extra keretében a gyes és a gyed folyósítása mellett újra vállalhat munkát a szülő, ha gyermeke elmúlt egy éves. Testvér születése esetén a korábbi ellátások is megmaradnak, azaz egy időben két gyedre vagy gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek. A diplomás gyed is bevezetésre kerül, míg a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményt vehetnek igénybe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel hosszabbítják meg, vagyis a negyedik és ötödik évben is csak az adó 50 százalékát kell megfizetni a munkáltatóknak az érintett munkavállalóik után.

Körülbelül 250 ezer alacsony jövedelemmel rendelkező családot érint, hogy januártól a családi adókedvezmény rendszere kiszélesedik, és már nem csak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékokból is (nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékból) levonható lesz a gyerek után járó kedvezmény.

Eddig az alacsony jövedelemmel rendelkezők nem tudták teljes mértékben igénybe venni a kedvezményt. Ha például egy kétgyermekes egyedülálló anyának 20 ezer forint adókedvezmény járt, de csak bruttó 100 ezer forintos jövedelme volt, akkor az ő 16 ezer forintos szja-jából nem tudta maradéktalanul felhasználni a kedvezményt. 2014-től a fennmaradó 4 ezer forintot már le tudja vonni a 17 százalékos járulékából is. Ezt először abból a bérből lehet levonni, melyet január 10. után folyósítanak.

További kisebb módosítások is bekerültek az új adótörvényekbe. Ilyen például, hogy az első lakás megvásárlása esetén fizetendő illetéket már nem csak a 35 évnél fiatalabbak fizethetik be 12 havi részletben, hanem mindenki igénybe veheti ezt a könnyítést. Ha pedig az ingatlan vagy más vagyontárgy házastársak között cserél tulajdonjogot, illetve válás esetén megszűnik a vagyonközösség, akkor a vagyontárgyak megszerzését nem terheli illeték.

A minimálbér havi 98 ezer forintról 101 500 forintra, míg a garantált bérminimum havi 114 ezer forintról 118 ezer forintra nő. Ez havi 2000-2500 forinttal emeli a gyermektelen minimálbéres alkalmazottak nettó bérét.

A nem minimálbért kereső alkalmazottak esetében a kormány 3,5%-os bérfejlesztést ajánl, habár ezt nem kötelező megadni a munkaadóknak. Az öregségi nyugdíjak, valamint a rokkantsági és rehabilitációs ellátások összege 2,4%-kal emelkedik januártól.

A szabadságok következő évre való átvitele esetén is fontos változás, hogy míg korábban az összes rendelkezésre álló szabadság egyharmadát lehetett átvinni a következő naptári évbe, idén már csak az életkor szerinti pótszabadságot lehet áttolni. Ez először a 25. életév betöltésétől jár, mely esetben csupán 1 napot lehet átvinni, és az életkor előrehaladtával sem haladhatja meg a 10 napot.

<<< A 98 százalékos különadót elkaszálta az Alkotmánybíróság

2014-ben mennyit fog keresni? Frissített bérkalkulátorunkkal megtudhatja! >>>

Címkék: