Vaterás jövedelem után így kell adózni

Beküldve: 2014-02-26   

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy-egy megunt, és online értékesített termék után kell-e egyáltalán adót fizetni, és ha igen, akkor milyen módon. Összefoglalónkból megtudhatja.

Adózás szempontjából ugyanúgy kell vizsgálni, ha egy megunt holmit a neten vagy az utcán adunk el. Az online megoldást választóknak azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a kereskedő oldal rögzíti, hogy milyen terméket, és mennyiért értékesítettek, így egy adóhatósági vizsgálat esetén az adatok bekérheti a NAV.

Aggódni azonban nem kell mindenkinek, hiszen a jelenleg érvényes szabályok szerint csak annak keletkezik adófizetési kötelezettsége, akinek egy adott évben a bevétele meghaladja a 600 ezer forintot. Ezen belül is meg kell különböztetni, hogy az értékesítő magánszemély csak egyszeri tranzakciót bonyolít le, vagy az eladást üzletszerűen végzi.

Egyértelmű szabályozás nincs, így az adózó felelőssége, hogy megállapítsa azt. Ha például a család régi autóját értékesítjük, akkor az nem üzletszerű, de ha jövedelemszerzés céljából rendszeresen adunk és veszünk használt kocsikat, akkor az már annak minősül.

Tehát 600 ezer forintos bevételt meghaladóan mindenféleképpen kell adót fizetnünk, de csak a jövedelmünk után, azaz a bevételekből levonhatjuk az igazoltan felmerült (számlával alátámasztott) költségeinket. Abban az esetben, ha az eredeti beszerzési érték nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Használt holmik értékesítése esetében azonban gyakori, hogy alacsonyabb áron tudjuk azt értékesíteni, mint amennyiért mi vettük, így ha azt ténylegesen tudjuk igazolni, akkor nem keletkezik jövedelmünk.

Ha az adásvétel nem számít üzletszerűnek, akkor csupán 16 százalékos adókulccsal kell kalkulálnunk, viszont adóévenként az első 32 ezer forint fizetendő adót elengedi az állam, azaz az első 200 ezer forint jövedelem adómentes. Ebben az esetben nem kell egészségügyi hozzájárulást sem fizetni.

Ha üzletszerűen értékesítünk, akkor már bonyolultabb a helyzet, hiszen be kell jelentkezni az adóhatósághoz, és számlát vagy nyugtát kell adni. Ebben az esetben a jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, és az összevont adóalap részeként adózik. A 32 ezer forintos szabály sem érvényes ilyenkor (a 600 ezres viszont igen). Az adókulcs itt is 16 százalék. 600 ezer forint feletti jövedelem esetén 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni (az a jövedelem, aminek az adóját nem kell megállapítani, az eho alól is mentes).

Ha kíváncsi, hogy mikor köteles a Vatera átadni az adatokat a NAV revizorainak, kattintson!

<<< Sok hosszú hétvégét tartogat 2016

A 98 százalékos különadót elkaszálta az Alkotmánybíróság >>>

Címkék: