Milyen változásokra számíthatunk 2016-tól?

Beküldve: 2015-12-31   

Összegyűjtöttünk néhány újdonságot, melyek 2016. január 1-jétől életünk részévé válnak.

Egy százalékkal kevesebb

Ismét módosul a személyi jövedelemadó mértéke, de továbbra is megmarad az egykulcsos rendszer. 2016 január 1-jétől a jelenlegi 16-ról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó mértéke. A változás a bruttó magyar átlagkeresetre vetítve (2015. január-október között a KSH adatai alapján 243 ezer forint) közel 2500 forint nettó növekedést jelenthet.
Az adókulcs csökkentése egyúttal az egyes cafeteria-elemekre is hatással van: a béren kívüli juttatásoknál a közteher 35,7%-ról 34,51%-ra csökken. A nem kedvezményes kategóriába tartozó cafeteria elemek közterhe (mint pl. az Erzsébet-utalvány 8 ezer forint felett adott része, cégtelefon, stb) 51,17%-ról 49,98%-ra csökken.

Családi kedvezmény

Egy 2014-ben elfogadott jogszabály szerint 2016-tól a korábbi havi 10 ezer forintról fokozatosan 20 ezer forintra emelik a kétgyermekes családok által igénybe vehető kedvezmény mértékét. Ennek első lépéseként gyermekenként havi 12.500 Ft-os kedvezmény vehető igénybe 2016-ban. Az egy és a három vagy több gyermekes családok által igénybe vehető kedvezmény mértéke nem változik, egy gyermek esetében marad 10 ezer forint, három vagy több gyermek esetében pedig 33 ezer forint havonta.

Adóbevallás

A jövőben az adóhatóság is fog bevallásokat készíteni. Ennek egyik módja a „bevallási nyilatkozat”, amely már 2015-re is vonatkozik, míg másik módja a „bevallás ajánlattétel”, ami leghamarabb a 2016-os évre lesz érvényes. A bevallási nyilatkozatot a munkáltatónak kell leadni, és a NAV fogja megállapítani a nyilatkozatot tevők adóját. Ennek több feltétele is lesz, mint például hogy a magánszemély kizárólag az adóelőleget megállapító cégtől szerezhet jövedelmet, adókedvezményt nem érvényesíthet, és önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot nem adhat.

Könnyítés a NAV-nak

2016. január 1-től az adóhatóság nem fogja előírni a 2 ezer forintot el nem érő késedelmi pótlék összegét, melyeket jelenleg összeghatár nélkül kivetnek. A változtatásra azért volt szükség, mert az alacsony összegeknél az adminisztrációs és postai költségek sokszor meghaladják a pótlék összegét.

Akár 20 millió forint 3 gyerekre

A korábbi szocpol helyébe lépő támogatás összege jelentősen nő. Aki 10 éven belül 3 gyermeket vállal, az 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap, és további 10 millió forintos, kedvező kamatozású (legfeljebb 3%), hosszú lejáratú (25 év) hitelt vehet fel.

Csökken a lakások és a sertéshús áfája

2016. január 1-jétől az új építésű lakóingatlanok áfája 5%-ra csökken. Az intézkedés a társasházakban kialakított olyan lakásokra vonatkozik, melyek hasznos alapterülete nem több mint 150 négyzetméter, illetve egylakásos ingatlanok esetében kevesebb mint 300 négyzetméter.
A sertéstőkehús áfája szintén öt százalékra csökken január 1-jétől.

 

<<< Februárban érkezik a magasabb fizetés

A minimálbér emelkedése 2016-ban >>>

Címkék: ÁFA, családi adókedvezmény, CSOK, személyi jövedelemadó, szja,