Újabb jelentős változás - ez lesz a legújabb adó

Beküldve: 2012-05-17    Forrás: Híradó.hu

Eladáskor az ingatlan értéknövekedésének tizedét be kell fizetnie a tulajdonosnak, amennyiben bevezetik az új adónemet. A javaslat júniusban kerül a parlament elé.

Értéknövekedési hozzájárulást vezetne be a kormány jövőre – számolt be az m1 Híradója. Az önkormányzat közpénzből épít, ezzel nő a környéken álló lakások, házak értéke, ennek az értéknövekedésnek egy részét pedig a lakók fizetnék meg. Igaz, csak akkor, ha tovább költöznek. A Belügyminisztérium szerint ez lenne a magyarázat az Értéknövekedési Hozzájárulásra, amit jövőre vezetnének be. A javaslat még a nyári szünet előtt megy a Parlament elé.

A Belügyminisztérium úgy módosítaná az építési törvényt, hogy az önkormányzat hozzájárulást kérhessen a felértékelődésből. Vagyis, ha egy ház eddig 18 millió forintot ért, de környéken a közpénzből fejlesztettek, például utat építettek, ezért a ház ára felment 20 millióra, akkor az önkormányzat a felértékelődés 10 százalékát, ebben az esetben 200 ezer forintot kérhetne hozzájárulásként.

A Belügyminisztérium szerint a hozzájárulást csak akkor kell kifizetni, amikor a tulajdonos eladja a házát. Ráadásul az önkormányzatok döntik majd el, egyáltalán kérik-e. „A növekedés egy részét, mindössze 10 százalékát elvonhatja. De nem adóként, hanem más közcélú fejlesztésre. Tehát, amit a közösség hozzáad egy magántulajdonhoz, annak egy kis hányadát elvonhatja a köz részére” – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

A szakértők szerint a hozzájárulást főleg a nagyvárosok kérik majd a lakáseladások után. A javaslatot júniusban tárgyalja majd az Országgyűlés.

Bővebben>>>

<<< Matolcsyék korlátoznák a készpénzforgalmat

Távközlési adó - döbbent szolgáltatók, vitázó képviselők >>>

Címkék: értéknövekedési hozzájárulás, ingatlan,