Osztanak, szoroznak - ekkora minimálbért javasolnak jövőre

Beküldve: 2012-10-05    Forrás: Híradó.hu

A Munkástanácsok Országos Szövetsége 105 ezer, míg a Szakszervezetek Országos Szövetsége 100 ezer forintos minimálbért javasol 2013-ra.

105 ezer forintos minimálbért javasol jövőre a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Ez 12 ezer forinttal több, mint a jelenlegi. Szerintük az infláció miatt csak ekkora emeléssel lehet szinten tartani a reálbéreket. A Szakszervezetek Országos Szövetsége ennél kisebb, 100 ezer forintos minimálbérrel is megelégedne, a munkaadók viszont legfeljebb infláció-mértékű emelést tartanak elképzelhetőnek. A minimálbérről a végső döntést a kormány mondja majd ki.

Több mint egymillió ember él Magyarországon minimálbérből, azaz bruttó 93 ezer forintból. A Munkástanácsok Országos Szövetsége szerint a létminimum-költségek az infláció miatt jövőre 7.700 forinttal nőnek, ezért 105 ezer forintos minimálbért javasolnak. Ez a minimális emelés szükséges ahhoz, hogy a létminimum költségnövekedése és a minimálbér közötti, folyamatosan nyíló olló "ne nyíljék tovább, tehát őrizzük meg a minimálbér reálértékét" – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A másik nagy szakszervezeti szövetség, az MSZOSZ ennél kisebb mértékű emelést javasol, 100 ezer forintos minimálbért szeretnének. Szerintük ugyanis idén az adójóváírás megszűnése miatt sokan veszítettek a jövedelmükből. "Bennünket az emberek nagyon-nagyon nyomnak, hogy valaminek történni kell. Mert a legnagyobb baj, hogy nagyon pici a bér, nem lehet belőle megélni, valamit tenni kell" – közölte Sáling József, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének ügyvivője.

A minimálbér a 2010-es 73.500 forintról tavaly emelkedett 78.000 forintra, majd idén 93 ezerre. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint mivel a gazdaság stagnáló pályán van, közgazdaságilag az sem lenne túlzás, ha jövőre egyáltalán nem emelnék a minimálbért. "A minimális bér egészen biztos, hogy csak és kizárólag a tervezett - ha emelkedik - a tervezett infláció alatt növekedhet, magyarul semmiképpen nem lehet a növekedés kétszámjegyű" – nyilatkozta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

A minimálbér összegét a Munka Törvénykönyve szerint a kormány állapítja meg. Előtte azonban konzultálnia kell róla a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal.

Bővebben>>>

<<< Itt a legújabb megszorítás a nyugdíjasoknak

Szabadság az új Munka Törvénykönyve szerint >>>

Címkék: minimálbér,