Több százezres kedvezmény: már csak eddig kérvényezhető

Beküldve: 2012-12-01    Forrás: Híradó.hu

Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. júliusig él, a hiteladós a 60 hónap alatt több százezer forintnyi kedvezményben részesül.

A deviza alapú jelzáloghitel-adósok, valamint a deviza alapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012. december végéig, azaz már csak egy hónapig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi rendszerbe való belépést - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

A szaktárca emlékeztet: az árfolyamrögzítés célja, hogy az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezők helyzetét kiszámíthatóbbá tegye. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lesz biztosítva. Így az egyes devizák árfolyam-ingadozása nem lesz hatással a jelentősen csökkentett havi törlesztőrészletekre, így a devizakölcsönnel rendelkezők pénzügyi helyzete kiszámíthatóbb lesz.

Legfeljebb 60 hónapon keresztül a kedvezményt igénybe vevő adós svájci frank hitele törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 2,5 forinton rögzítik, az árfolyamgát feletti rész pedig gyűjtőszámlára kerül, ám a havi törlesztőrészlet egy részét a hitelező és az állam átvállalja, így a hiteladós a 60 hónap alatt több százezer forintnyi kedvezményben részesül.

Az árfolyamrögzítés időszaka alatt a jelenlegi árfolyamszinteken számítotthoz képest a törlesztőrészlet svájci frank esetén 30 százalékkalkal, japán jen esetén 20 százalékkalkal, euró alapú hitelek esetén pedig közel 10 százalékkalkal lesz alacsonyabb. A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a bajba jutott devizahiteleseket, hogy éljenek az árfolyamgát adta lehetőségekkel.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint az idén október 31-ig 78 610 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások a rögzített árfolyamú törlesztést vállaló deviza alapú jelzáloghitelesek igénylése alapján. A PSZÁF adatai szerint októberben 15 552 darab új szerződést kötöttek, ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések összesített száma már meghaladta a 93 ezret.

A lehetséges igénybe vevők teljes köre közel 450 ezer fő, vagyis az érintettek mintegy 20,7 százaléka lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya október végén 731 milliárd forint volt, amely a lehetséges teljes hitelállomány 23,7 százaléka.  A gyűjtőszámla-hitelesek eddig 2,304 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek - közölte a PSZÁF.

 
 

Bővebben>>>

<<< Több adót fizetünk jövőre, mint a kormányváltáskor

Itt a legújabb megszorítás a nyugdíjasoknak >>>

Címkék: árfolyamrögzítés, devizahitel,