Kezdődik az szja-bevallási időszak

Beküldve: 2013-01-28    Forrás: Híradó.hu

A hamarosan kezdődő személyi jövedelemadó bevallási időszakban csaknem 4 és fél millió embernek kell a tavaly szerzett jövedelméről számot adnia.

Többségük a napokban kapja meg a csomagot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), kivéve az, aki tavaly munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével. Akik az Ügyfélkapun keresztül küldték el a dokumentumokat, azok elektronikus értesítést kapnak.

Három adóbevallási módszer közül lehet választani. Az első szerint a munkaadó készíti el az adóbevallást. A második, hogy az adóhatóság tölti ki a dokumentumokat. A hagyományos módszer alapján pedig bárki nyomtatványon vagy az internetre feltöltött adatlapon maga vallja be az adót.

A Híradónak nyilatkozó okleveles adószakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy bár több hiba is van az internetes nyomtatványon, ennek ellenére azt javasolja, aki teheti, válassza a számítógépes adóbevallást, de kérje szakértő segítségét.

Nyomtatványkitöltővel kellene kitölteni, egyszerűen azért, mert annak az a feladata, hogy ellenőrzési szempontokat is beépítsen. Persze ez csak akkor működik, ha a hibákat kijavítja – mondta az adószakértő.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint vannak olyan tételek, amelyek kiszámításánál nem elég kizárólag a számítógépes programra hagyatkozni, ezért azt javasolják, hogy a kitöltési útmutató mindenki figyelmesen olvassa el. A NAV adószakmai szóvivője továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az idén több segítséget kapnak azok, akik ezt igénylik.

Linczmayer Szilvia elmondta: a tavalyinál hosszabb időre és nagyobb összegig lehet pótlékmentes részletfizetést kérni. "Ez automatikusan jár, jó helyre kell ikszelni. Tavaly ez négy hónap volt, most hat, az összeg pedig az előző évi 100 ezerhez képest most 150 ezer" – fogalmazott.

Akiknek tavaly a munkáltatója készítette el az adóbevallását, azok az idén nem kapnak a postán szja bevallási csomagot, akik pedig 2012-ben az interneten, ügyfélkapun keresztül intézték a bevallást, azok elektronikus értesítést kapnak.

Bővebben>>>

<<< Sokat bukik, aki februárban megy szabadságra

Ez forgatja fel az életünket mától >>>

Címkék: személyi jövedelemadó,