A 98 százalékos különadót elkaszálta az Alkotmánybíróság

Beküldve: 2014-02-25   

Az Alkotmánybíróság (Ab) Alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütközőnek találta a 98 százalékos különadóra vonatkozó rendelkezést, ezért megtiltotta annak alkalmazását.

Egy tatabányai munkaügyi bíró fordult az Ab-hoz, mert álláspontja szerint a 98%-os különadó eltúlzott mértékű, sérti a tulajdonhoz való jogot, és az azt rögzítő 2010-es törvény nemzetközi szerződésbe ütközik. Az Ab az emberi jogi egyezményre, valamint a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának több tavaly döntésére hivatkozva kimondta, hogy a törvényi rendelkezés ellentétes a tulajdon védelmével.

A rendelkezés 2013. december 30-ig volt hatályban, így az Ab nem semmisítette azt meg, de megtiltotta az alkalmazását a folyamatban lévő bírósági eljárásokban.

A különadót 2010-ben vezették be, és múlt év decemberében az Országgyűlés 2014. január 1-jei hatállyal a korábbi 98 százalékról 75 százalékra csökkentette a közszférában kifizetett – kétmillió, illetve bizonyos esetekben három és fél millió forint feletti – végkielégítéseket terhelő adót.

<<< Vaterás jövedelem után így kell adózni

Változások 2014. január 1-jétől >>>

Címkék: